خانه بهداشت آویز

بیان کننده مطالب آموزشی در مورد سلامت وبهداشت

خانه بهداشت آویز

بیان کننده مطالب آموزشی در مورد سلامت وبهداشت

۳ مطلب در تیر ۱۳۹۵ ثبت شده است

۲۷
تیر ۹۵

آکنه یک بیمارى مزمن است که پیازهاى مو و غدد چربى پوست را درگیر مى‌کند

غدد چربى پوست یا غدد سباسه در درم (لایه میانى پوست) قرار دارند. در این بیمارى غدد چربى مسدود مى شوند و جوش و کیست به وجود مى‌آید

آکنه، بسیار شایع است و غالباً در زمان بلوغ شروع مى‌شود. در این دوره، هورمون‌هاى جنسى مردانه (آندروژن‌ها) در پسران و دختران افزایش مى‌یابند و فعالیت غدد چربى را بالا مى‌برند. در نتیجه چربى بیشترى تولید مى‌شود.

 نحوه ایجاد آکنه

غدد چربى، چربى (سبوم) تولید مى‌کنند که در حالت طبیعی از راه پیاز یا فولیکول مو به سطح پوست مى‌آید. اما ممکن است سلول‌هاى پوست، پیاز مو را مسدود کرده مانع راه یافتن چربى ترشح‌شده از غدد چربى به سطح پوست شوند.

با مسدود شدن پیاز مو، نوعى باکترى پوست به نام "پروپیونى باکتریوم آکنه" در درون آنها رشد مى‌کند و التهاب را سبب مى‌شود. آکنه از راه هاى زیر ایجاد مى‌شود:

     انسداد ناکامل پیاز مو، آکنه سرسیاه را تولید مى‌کند که یک پلاک نخودمانند سیاه است.

     انسداد کامل پیاز مو، آکنه سرسفید را تولید مى‌کند که یک پلاک نخودمانند سفید است.

     عفونت و التهاب، انواع سرسفید را تولید مى‌کند.

بالاخره، پیازهاى مو مسدود شده، مى‌ترکند و چربى، سلول‌هاى پوست و باکترى را بر روى پوست رها مى‌کنند. بدین ترتیب، جوش و ضایعه بر روى پوست آسیب دیده به وجود مى‌آید. ضایعه اولیه در آکنه، «کومدون» نام دارد.

آکنه مى‌تواند سطحى باشد که در این حالت جوش بدون آبسه داریم و یا عمیق باشد که در این حالت، جوش‌هاى ملتهب در زیر پوست به وجود مى‌آیند و کیست‌هاى پر از چرکى را تولید مى‌کنند که پاره شده و آبسه هاى بزرگ‌تر را ایجاد مى‌کنند.

 علل ایجاد آکنه

افزایش سطح هورمون ها در زمان بلوغ مى تواند تولید آکنه را سبب شود. به علاوه، آکنه غالباً زمینه ارثى نیز دارد. موارد زیر نیز مى‌تواند در ایجاد آکنه موثر باشند:

     تغییرات هورمونى در دوره عادت ماهیانه در زنان.

     برخى داروها مانند کورتیکوستروییدها، لیتیم و باربیتوراتها.

     چربى و روغن پوست سر، روغن معدنى یا روغن آشپزى و برخى مواد آرایشى.

     فشار و مالش کلاه،کوله پشتى، یا یقه‌هاى تنگ.

     شرایط آب و هوایى (مانند آلودگى یا رطوبت).

آکنه همچنین با فشاردادن جوش ها یا خاراندن شدید پوست، بدتر مى شود.

علائم آکنه

آکنه، در هر نقطه بدن مىتواند ظاهر شود. اما بیشتر در جاهایى ظاهر مىشود که تجمع غدد چربى زیاد باشد، مانند صورت، قفسه سینه، بالاى پشت، شانه‌ها و گردن.

موارد زیر شایع ترین علائم و نشانه هاى آکنه هستند. اما هر نوجوان ممکن است علائم متفاوتى را تجربه کند. علائم آکنه مى تواند شامل پشت درد، دانه هاى سرسفید، ضایعات چرکى که مى توانند دردناک باشند، و گره پوستى (برآمدگى سفت پوستى) باشد.

 

علائم آکنه ممکن است مشابه سایر بیمارى هاى پوستى باشد. همیشه براى تشخیص به پزشک مراجعه کنید.

درمان آکنه شامل دارودرمانى موضعى و عمومى خواهد بود. بسته به شدت آکنه، داروهاى موضعى (که بر روى پوست مالیده مى شوند) یا عمومى (که به طریق خوراکى مصرف مى شوند) مى توانند توسط پزشک تجویز شوند. در برخى موارد تلفیق دو روش موضعى و عمومى به کار مى رود.

منبع : مجله دانستنی های غذا ودارو

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۷ تیر ۹۵ ، ۱۰:۳۷
ابوالفضل کشاورز
۲۶
تیر ۹۵

ام اس هنگامی در بدن آغاز می‌شود که گلبول‌های سفید که نقش دفاعی در بدن دارند به میلین که حفاظتی برای رشته‌های عصبی است و کمک می‌کند که پیام‌های الکتریکی با سرعتی چندین برابر منتقل شوند، بجای یک عامل بیگانه حمله می‌کنند و هر بار که این گلبول‌ها به رشته‌های اعصاب مربوط به یکی از اندام‌های بدن حمله کنند، آن اندام دچار مشکل می‌شود.

«علائم و مشکلات شایع در ام اس»

 تظاهرات و سیر بیماری ام اس از شخصی به شخص دیگر متفاوت است. چشم‌ها نیز معمولا اولین و شایع‌ترین عضو درگیر هستند، قدرت بینایی نیز معمولا در اشخاصی که درگیری چشمی داشته‌اند تا حدی کاهش می‌یابد. اندام‌های دست و پا نیز ممکن است دچار مشکلات حسی و حرکتی شوند مثل احساس کرختی، به خواب رفتگی یا سوزن سوزن شدن، اشکال در راه رفتن و حرکات اداری دیگر را می‌توان نام برد. گوش‌ها گاهی دچار مشکلاتی نظیر وزوز یا کاهش شنوایی می‌شوند. احساس نیاز مکرر به دفع ادرار، بند آمدن و احتباس ادرار، بی‌اختیاری در دفع ادرار و بالاخره کاهش میل و توانایی جنسی از مشکلاتی هستند که در دستگاه ادراری - تناسلی بیماران به وجود می‌آیند. از دست دادن تعادل هنگام راه رفتن خصوصا در تاریکی ممکن است به خاطر درگیری مخچه باشد به جزء این موارد می‌توان به مشکلاتی نظیر تمرکز حواس و گاهی بی‌حواسی، اضطراب، افسردگی، احساس درد در ماهیچه‌ها، اشکال در سخن گفتن، اشکال در اجابت مزاج اشاره کرد. گروهی از عوامل می‌توانند زمینه ساز ایجاد مشکلات جدید باشند که از آنها می‌توان به گرما و رطوبت، وزرش‌هایی که حرارت بدن را بالا می‌برند، تب و مهمتر از همه اینها فشار روحی و عصبی که استرس روانی می‌گویند.

 «چه کسانی ام اس می‌گیرند؟»

 هنوز چگونگی شروع ام اس دقیقا مشخص نشده است ولی امروزه دریافته‌اند که مثلا شیوع این بیماری در مناطق مختلف دنیا با هم متفاوت است. به عنوان مثال در کشورهای شمال اروپا و آمریکا و افرادی نیز که پوست، مو و چشم روشن دارند شیوع آن بیشتر دیده می‌شود ولی در سیاه‌پوستان و ژاپنی‌ها کمیاب است. همچنین ام اس در خانم‌ها بیشتر از آقایان دیده می‌شود و شروع آن معمولا در سنین 20 تا 40 سالگی است. در مورد اثر مهاجرت به ابتلاء به ام اس دیده شده در افرادی که قبل از 15 سالگی به سرزمین دیگری مهاجرت کرده‌اند میزان شیوع بیماری مانند میزان شیوع آن در مردم سرزمین جدید است. این بیماری بیشتر در کسانی بروز می‌کند که شخصیت خاصی دارند چنین افرادی معمولا مسئولیت پذیر ولی حساس هستند که هنگام بروز ناملایمات خیلی خودخوری می‌کنند.

 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۶ تیر ۹۵ ، ۱۲:۲۰
ابوالفضل کشاورز
۲۶
تیر ۹۵

چگالی و قدرت استخوان در دوران بلوغ تحت تاثیر رژیم غذایی فرد در دو دهه نخست زندگی است.

رژیم نامناسب، خطر استئوپروز، ضعف استخوانی و شکستگی ها را در آینده افزایش می دهد؛ فعالیت بدنی و دریافت متعادل پروتئین، املاح، ویتامین ها، چربی و کربوهیدرات به داشتن ماهیچه و استخوان های سالم کمک می کند.

توصیه به مصرف شیر بدون چربی، ماهی های چرب، بذر کتان، غلات صبحانه غنی شده، شیر سویا، کنجد، موز و سیب زمینی شیرین

شیر، غنی از املاح مختلف است که به ساخت و حفظ استخوان های قدرتمند کمک می کند؛ ماهی های چرب، غنی از چربی های ضروری، ویتامین Dو پروتئین هستند که در کاهش التهاب ناشی از استئوآرتریت و ساخت و حفظ استخوان مفید هستند؛ روغن بذر کتان، همچون ماهی غنی از اسیدهای چرب ضروری است که در گیاه خوارانی که ماهی مصرف نمی کنند و افراد با بیماری های التهابی مفاصل مفید است.

غلات صبحانه غنی شده با اسید فولیک در افرادی که به صورت مداوم مسکن های حاوی آسپرین (این نوع از داروها ممکن است باعث کاهش سطح فولات شوند) می خورند، مفید است؛ شیر سویای غنی شده با کلسیم در پیشگیری از تحلیل استخوانی در یائسگی موثر بوده و برای گیاهخواران، افراد با نبود تحمل به شیر گاو و زنان یائسه مفید است؛ کنجدهم  سرشار از مواد معدنی مختلف شامل کلسیم، روی، آهن بوده و در سلامت استخوان تاثیر دارد، در افرادی که لبنیات مصرف نمی کنند، مصرف کنجد مفید است و به دلیل سطح بالای پتاسیم و منیزیم، در گرفتگی های عضلانی مفید است.

مصرف موز در ورزشکاران و یا افراد با سطح پایین پتاسیم که گرفتگی های عضلانی در آن ها زیاد است مفید است.

از چه غذاهایی اجتناب کنیم؟

نوشیدنی های کولادار، غنی از فسفر هستند و باید دانست که دریافت زیاد و مداوم فسفر سبب کمبود کلسیم می شود، کمبود کلسیم با کاهش رسوب و چگالی استخوان در کودکان و نوجوانان و از دست دادن استخوان در بزرگسالان در ارتباط است؛ همچنین ریواس دارای اگزالات است که به کلسیم متصل شده و زیست دسترسی آن را کاهش می دهد، چغندر و اسفناج منابع دیگر اگزالات هستند.

پرهیز از مصرف غذاهای سرخ کردنی : مصرف مداوم غذاهای سرخ شده سبب افزایش وزن می شود که افزایش وزن، افزایش فشار روی استخوان ها و در نتیجه استئوپروز را به همراه دارد، همچنین گوشت ها شامل سوسیس ها، برگر و سایر محصولات گوشتی، غنی از چربی هستند که در صورت مصرف مداوم، باعث افزایش وزن و فشار بر استخوان می شود، محصولات گوشتی باید در حد متعادل و به صورت کم چرب مصرف شود.


منبع : دانشگاه علوم پزشکی شیراز

 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۶ تیر ۹۵ ، ۱۲:۱۳
ابوالفضل کشاورز